dijous, 11 de febrer del 2021

Concentració dels 4 principals sindicats francesos en defensa de l'ensenyament en català

Unes seixanta persones es van concentrar aquest dimecres 10 de febrer davant la inspecció acadèmica de Perpinyà, per denunciar l’incompliment de les circulars que especifiquen les hores d’ensenyament en català a què tenen dret els estudiants de secundària i batxillerat en el corrent bilingüe. Sindicats, associacions per a la defensa de la cultura catalana, pares i mares d’alumnes hi van participar. També hi era present aquest dimecres, el vicepresident del consell departamental encarregat del català, Nicolas Garcia del PCF i batlle d'Elna.

Segons la circular vigent, a les línies bilingües de les escoles mitjanes i secundàries s'ha d'ensenyar català tres hores setmanals. També s'ha d'ensenyar una altra disciplina (generalment història-geografia) en la llengua, resumeix Ignacio Valenzuela, de Snes-. En lloc de tres hores de classes de llengua, la majoria de les vegades els estudiants només tenen dues hores. Quan només hi ha vint alumnes bilingües en la disciplina no lingüística , alguns afegeixen deu alumnes que no parlen català, cosa que obliga el professor a ensenyar en francès ".




La intersindical (FSU, FO, CGT i Sud), que va organitzar la mobilització, s’oposa a aquestes retallades gratuïtes i demana l’aplicació de la circular vigent "com es fa a Còrsega, el País Basc o la Bretanya". Hi està d’acord el president del Sindicat Intercomunal per a la Promoció de l’Occità i el Català (Sioccat), Pere Manzanares. "Avui ni tan sols som aquí per demanar-ne més, cosa que seria legítima, sinó per exigir l'aplicació de la circular, els acords i els èxits", està irritat.









0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada