dimarts, 4 de maig del 2021

Carole Delga, presidenta de la Regió: "Les llengües regionals són una oportunitat per a la República, no pas un perill"

Després de la remissió al Consell Constitucional de 61 diputats que qüestionava la promulgació de l’anomenada llei Molac, relativa a la protecció del patrimoni de les llengües regionals i la seva promoció, la presidenta de la Regió, Carole Delga, recorda la importància d’aquest llei i fa una crida als diputats i al Govern perquè respectin la feina de les associacions, dels pares dels estudiants i dels ciutadans que han treballat per veure la llum del dia.

“A Occitània som hereus de la trobada de dues grans cultures: la catalana i l’occitana. Estic molt vinculada a la seva promoció, ja que són portadores de valors essencials per a la nostra empresa. Valors de coratge, compartició i solidaritat que són la base de la nostra identitat regional. Durant 5 anys, he defensat amb ardor accions per a l’aprenentatge d’aquestes llengües regionals i la promoció de les cultures catalana i occitana. Amb el nostre suport a l’Oficina Pública per a la Llengua Occitana, a la creació del seu bessó a Perpinyà, a l’Oficina Pública per a la Llengua Catalana i al Centre Internacional d’Investigació i Documentació Occitana (CIRDOC), al qual hem recolzat fermament des de la seva creació.

Voldria saludar la feina que va dur a terme el diputat de Morbihan, Paul Molac, i tots els ciutadans, actors públics, associatius i privats que es van mobilitzar amb ell per permetre l’aprovació, per una àmplia majoria, de la llei. a la protecció del patrimoni de les llengües regionals i la seva promoció.

Com molts ciutadans, lamento l’enfocament adoptat pels diputats majoritaris, recolzats pel Ministeri d’Educació Nacional, que té com a objectiu frenar la seva adopció remetent la qüestió al Consell Constitucional. L’article de llei objecte d’aquesta derivació fa referència a la compensació per part dels municipis, famílies que canvien els fills de l’escola pública per tal que es beneficiïn de l’ensenyament regional de llengües. Aquesta crida al màxim òrgan estatal no és benvinguda: moltes escoles ja han desenvolupat la pràctica de les llengües regionals i no només al sector privat ...

L’obertura a l’ensenyament immersiu a les escoles públiques i fins i tot només a l’ensenyament de les llengües regionals és un tema molt més important per a la nostra societat, per fer-la societat. Com no podem veure en això una marca addicional de desconeixement per a les llengües i les cultures dels nostres territoris que, però, durant segles han creat i enriquit la cultura nacional: obtenir finalment una llei per a la protecció del patrimoni i la promoció de les llengües i les cultures regionals? no representa un perill per a la República, al contrari! », va declarar Carole Delga, presidenta de la regió d'Occitània que inclou la Catalunya Nord.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada