diumenge, 18 d’abril del 2021

Aniversari de la mort de Teresa Rebull, la Mare de la Cançó Catalana

El 17 d ' abril de 2015 va finir Teresa Rebull, la Mare de la Cançó Catalana. Fortament compromesa, havia passat el segle XX i havia participat en totes les lluites socials que hi havien passat. Teresa Rebull va estar entre els darrers testimonis encara vius d'aquest gran moment de la història del segle XX que va ser, per Europa i especialment per la nostra regió, la Guerra d'Espanya i les seves tràgiques conseqüències: ′′La Retirada′′ (l'exili dels republicans) ... Fidel als seus ideals de joventut, memòria viva de la tràgica història de Catalunya i Espanya republicana, l'activista feminista de primera hora Teresa Rebull va morir als 95 anys.
L'autobiografia ′′Cantant′′ publicada per Balzac Editeur i escrita (per la seva versió francesa amb el concurs de Christine Lavaill) traça el retrat d ' una dona excepcional que va fer història amb els seus compromisos polítics, feministes, socials i culturals, vol recordar la brillant personalitat d ' aquesta gran militant que ha passat el segle casant-se amb les seves diverses lluites: democràcia per Espanya, reconeixement de Catalunya, lluita per la igualtat homes i dones.


Aquesta autobiografia traça la seva ruta de Sabadell a la Catalunya Sud on va néixer el 1919, de família treballadora fortament compromesa en acció política, pels camins de la Retirada fins a un exili que la portarà com tots els seus camarades de l 'altra banda de l' altre costat. frontera, per la muntanya, a Prats-de-Molló, abans de tornar a Perpinyà i després molts anys a París durant els quals participarà en l'eufòria cultural parisenca, creuant Sartre, Camús i escriptors llatinoamericans; per arribar a Banyuls-, Catalunya Nord on als cinquanta anys es casarà amb la cançó com a mode d' xpressió i defensa de la llengua catalana.
De tornada després dels seus anys parisencs, al costat francès de Catalunya, a propdesprés dels fets de maig de 68, es dedicà al moviment ′′Nova Cançó′′ català, que incloïa cantants molt més joves que ella.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada