dijous, 4 de març del 2021

Entrevista a Anna Blanco, mestra de la nostra llengua, a l'Alta Cerdanya: 'El català a l'escola, estimula la curiositat, afavoreix l'escolta, fixa l'atenció, obre al món del medi ambient, desperta la confiança en un mateix'

Com es du a terme l'ensenyament del català sobre el territori?

Dins la part alta del cantó de la Cerdanya, a part de les classes bilingües francès-català, hi ha també un ensenyament del català a les classes no bilingües que ho demanen.

Qui imparteix aqueixos cursos?

Les ensenyants en català de l'APLEC (Associació Per L'Ensenyament del Català), agregades per la Direcció acadèmica de serveis de l'Educació nacional (Dasen), imparteixen cursos d'iniciació a la llengua catalana i de perfeccionament. Aquests cursos es fan dins el quadre reglamentari previst pel ministeri de l'Educació nacional per les llengües regionals.

En què són importants aqueixos cursos?

La pràctica del català, fins no fa gaire llengua majoritària a la Cerdanya, s'ha erosionat amb el pas del temps en profit del francès, durant molt de temps llengua exclusiva a l'escola. Per tant, el català, forma part de les arrels de la Cerdanya. També cal preservar-lo i fer-lo accessible a tots els infants des de l'edat més petita.

Hi ha una demanda dels pares per l'aprenentatge del català per part de la mainada?

Hom sap ara que la llengua regional s'aprèn pas en detriment d'una altra llengua viva, considerada més útil, ans que en facilita l'adquisició. I hi ha una demanda real de pares d'alumnes per a que els seus infants conservin el contacte amb la llengua i la cultura catalanes.

A partir de quin nivell interveniu vostè?

Des de l'escola maternal, mitjançant jocs, el cant, escoltar, motors puixants de l'aprenentatge. El català participa del creixement de l'infant. A l'escola elemental tot afavorint l'oral, l'aproximació de l'escriptura es fa sense enfrontaments en paral·lel al francès. El català a l'escola, estimula la curiositat, afavoreix l'escolta, fixa l'atenció, obre al món del medi ambient, desperta la confiança en un mateix. És una llàstima que tots els petits alumnes de la Cerdanya no se'n puguin beneficiar.

Entrevista de Frédérique Berlic per a L'Indépendant publicada el 1.3.2021

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada