dissabte, 14 de desembre del 2019

Homenatge a Teresa Rebull a Perpinyà

Ahir es va celebrar un homenatge a Perpinyà a la polifacètica artista Teresa Rebull en motiu del centenari del seu naixement. Segons explica Josep Puigvert, de la Casa de la Generalitat a Perpinyà: "Hi han participat alguns dels cantants i cantantes de la Catalunya Nord que van col.laborar o que es van inspirar en aquesta artista, que va néixer a Sabadell i va morir fa quatre anys a Banyuls. Pere Figueres, Els Missatgers, Leslie Malet , Pere Soler, Gisela Bellsolà o Ramon Gual han posat veu a l'homenatge. Rebull va
ser considerada com l'àvia de la Nova Cançó i Raimon o Lluís Llach van ser alguns dels personatges que va tenir al seu costat durant la vida professional. L'acte s'ha fet al Palau Pams organitzat per Òmnium de la Catalunya Nord."


A principi de desembre s'hi van fer actes similars a  Banyuls de la Marenda, amb l'exposició "Teresa Rebull, femme de coeur et de combats" organitzada per l'Ajuntament i les Éditions Balzac en col·laboració amb l'associació Références Culturelles i un acte d'homenatge amb una conferència de Christine Lavaill (d'Éditions Balzac) amb el títol "Une vie de combats et de chansons".






Teresa Rebull (191-2015) va néixer a Sabadell però va morir a Banyuls de la Marenda i fou una de les integrants de la Nova Cançó. Havia estat militant del POUM, exterminat pels stalinistes del PSUC. A partir de 1940 es va exiliar a Occitània arribant a ser secretària del govern republicà a l'exili participant al Casal Catalunya de París. Va participar a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent i el 1971 es va traslaldar a la Catalunya Nord.

A partir de 1968 i fins el 1980 realitza una carrera musical que serà l'esperó de tota una generació de músics en llengua catalana essent coneguda com l'Àvia de la Nova Cançó. L'any 2006 Òmnium Cultural va organitzar un concert d'homenatge a Barcelona. Va musicar poemes de Joan Salvat-Papasseit, Josep Sebastià Pons i Maria Mercè Marçal. L'any 1999, va publicar Tot cantant, la seva autobiografia. El 2000, va treure el disc Tot cantant i el 2006, Visca l'amor.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada