dimarts, 5 de juliol del 2022

Presentació de les Rutes de la Llibertat a Catalunya Nord a Sant Cebrià de Rosselló

El govern català a l’exili, serà present a la inauguració de les rutes de la llibertat, a Catalunya Nord.
L’acte es realitzarà davant del monument erigit a la memòria de Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat, per l’antic batlle de Sant Cebrià de Rosselló, Jean Olibó, membre de la xarxa de resistència i evasió Louis Brun.
El projecte presenta en públic les rutes que travessant els Pirineus, durant la Segona Guerra Mundial, van organitzar els independentistes catalans que col•laboraren amb la Resistència Francesa (Maurice Alibi), per tal de salvar de la barbàrie nazi-feixista als qui s’escapaven d’ella.
D’aquesta manera aquests lluitadors per la llibertat travessaren per la frontera a jueus, integrants del Govern Polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier, Maurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del quals havien estat afusellats pels nazis entre molts d’altres... Arribant al punt que un dels integrants de les cadenes d’evasió és l’únic català just entre les nacions, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA.
La presentació davant del monument dedicat a Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat
Per aquests motius ens plaurà que ens acompanyeu, el divendres 8/06/22 a les 18h on es farà la presentació oficial, amb:
-El nostre Govern a l'exili
-Eric Forcada Llicenciat en belles arts per la Universitat de Montpelhièr en història de l’art
-Marie-Thérèse Pull Sanyas Presidenta de la Xarxa Cebrianenca
L’acte serà presentat per Oriol Falguera, President de la Fundació Reeixida
Ens acompanyaran diferents les autoritats de l’Ajuntament de Sant Cebrià de Rosselló, alcaldes de viles nord-catalanes, membres del Govern Regional, membres de l’ANACR (Association Nationale des Anciens Combattant de la Résistance)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada