dimarts, 18 d’octubre del 2022

Èxit de la desena edició de la Festa Cat, organitzada pel Centre Cultural Català del Vallespir

L'ajuntament d'Arles va estar animat per una quinzena d'estands a càrrec d'una gran diversitat d'associacions membres del CCCV que treballen per la llengua i la tradició catalanes que van presentar belles exposicions sobre el patrimoni i la història local. 

Entre les nombroses personalitats, podem esmentar Gentil Puig Moreno, padrin elegit del festival, a l'origen de la revista Vallespir i de la creació d'aquest Centre Cultural, del qual va ser president durant diversos anys i al qual Miquel va homenatjar Arnaudies, el actual president. En aquesta ocasió, aquest últim va presentar la seva darrera novel·la en català La terra és llaurada de fresc. També hi va assistir i va venir amb la seva dona Ida, l'arlesià Jean-Pierre Vergès, padrí de l'anterior festa del Gat; Marie-Rose Bouisset, antiga diputada electa d'Arles i referent de moltes accions al voltant de la catalanitat; L'alcalde David Planas i els càrrecs electes, Pere Manzanares, fundador de Radio Arres i president de Sioccat, Sindicat Intermunicipal per al foment del català i l'occità. També hi havia altres representants d'associacions culturals del Vallespir i del Sud de Catalunya, destacant Pierre Descossy i l'associació Amics de Sant Aniol, les associacions Montagut i Banyoles i els seus músics, que van venir amb Coralie, Maria i Martiria, gegants de l'edat mitjana i del Capgrossos que van encantar la festa amb els balladors de l'Alegria, els Bastoners de l'Escola catalana de Ceret, Els Joglars i el sardanista Amistat. Sense oblidar, Les Pescadors del Vallespir, els alumnes de Mare nostrum musicae dirigit per François Ragot, el teatre dels universitaris de Céret i el jove Maxime Cayuela que havia participat a The Voice Kids.

I després, a través de la ciutat, les carretons transformades en senglars que els nois empenyen corrent amb enorme plaer, nens vestits de sol, caps de gats, granotes, musclos, pallassos, vestits de tots colors que giren, els sorprenents salts del ballarins, el tamborí, la gralla i les bosses de gemecs, les cornamuses, amb la seva música que encara flota... Una festa magnífica que il·lustra una vegada més la vitalitat de la cultura catalana.

Le défilé dans la ville avec les géants.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada