En una entrevista a La Clau, el dirigent de Sí al País Català explica la seva trajectòria política i els seus plantejaments actuals. A la pregunta de "Heu fet el catalanisme més "sexy"?" respon:
-Belleu sí, si ho dieu! Les persones que s’han tornat sensibles a l’evolució d’aquest país són ara més nombroses. Comparteixen un sentiment que no és necessàriament cultural o lingüístic, sinó territorial, vinculat a la compartició d’una identitat. Un munt de batlles amb els quals parli em diuen que l’única oferta política adaptada al nostre departament és la nostra. Sovint afegeixen "però no comparteixi pas tot el vostre programa". És un bon senyal. Els moviments polítics ja no s’han d’assemblar al fonamentalisme religiós, que requereix l’adherència del 100%. Els electors s'han acostumat al canvi de partits i les antigues formacions monolítiques són menys "sexy", com dieu, perquè tenen una visió dogmàtica i limitada. No sedueixen pas més.
Què ha canviat aquí durant 45 o 50 anys?
El panorama lingüístic. Avui, el català és cosa de joves, mentre que abans era una cosa antiga, però el nombre de persones que parlen naturalment el català, pel carrer, ha minvat dramàticament. A nivell econòmic, s’està produint una mena de revolució, amb empreses tecnològiques, logístiques, etc., però la petita indústria s’ha reduït i la nostra imatge s’ha deteriorat relativament. Les ments han caigut en l'ideologia del “sud“ i del sol. Fa 45 anys, no es veia pas tantes palmeres! Des d’aleshores, s’ha bastit un entorn artificial per transformar Catalunya del Nord en una destinació turística, només, i no pas una regió d’inventiva, d’iniciatives, de treball. Això forma part dels malentesos amb la Catalunya Sud.
Sobre el seu suport al candidat Romain Grau explica que "El meu corrent d’idees pot obtenir un 6 o 7% presentant-se sol, però això no té interès. Entre els candidats creïbles, només Romain Grau és capaç de donar empenta i suport al nostre projecte d’evolució institucional en benefici de tots. La propera dècada comportarà una nova reforma territorial, que inclourà la supressió dels departaments. El meu partit polític ha construït un projecte de col·lectivitat territorial única, previst per l’article 72 de la Constitució. Volem tenir incidència en el debat que s’obrirà i no quedar enganxats a reivindicacions estèrils. Defenso una evolució institucional basada en la substitució del departament "Pyrénées-Orientales" per una institució pròpia."
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada