Catalans del nord s'aplegaren en una cerveseria d'Argelers per socialitzar-se en català i vertebrar la llengua com a eina de cohesió social el 10 de desembre. La dificultat de parlar en català tot i ser catalanoparlant ha portat la Plataforma per la Llengua a la Catalunya del Nord a impulsar una iniciativa original.La Plataforma organitza converses en català tot fent una cervesa a la casa Cap d'Ona d'Argelers, al Rosselló. En diuen "Nos fem una Cap d'Ona en català?", en al·lusió al nom de la braseria que serveix cervesa i on s'apleguen assistents cridats a parlar, beure, menjar, riure, cantar i jugar en català.
Hi ha molts catalanoparlants que no tenen punts de trobada a la vida diària, segons Hug Domènech, tècnic territorial de la Plataforma per la Llengua a la Catalunya del Nord, que desgrana a Catalunya Ràdio què va desencadenar la iniciativa: "Quan anem al bar és difícil trobar altra gent que parli català. A d'altres els costa i no tenen el lloc per aprendre'l. Així vam voler aplegar tota aquesta gent en un ambient festiu, divertit, fent activitats junts, i així va néixer la idea. Inicialment en context estudiantil, i hem decidit obrir-ho a tothom.
Aquest cap de setmana fan la segona trobada després d'una inicial que va ser un èxit, segons explica a Catalunya Ràdio un dels participants, l'Ado Bonilla: "Vaig anar-hi en família, dos nens, marit i cunyada. Coneixíem una persona que treballa a Cap d'Ona, i això ens va ajudar, a més de l'ambient cultural de parla catalana. És bona idea fer trobar gent de la Catalunya del Nord que puguin parlar i utilitzar un idioma que no dominen gaire bé, i de compartir els nivells i la llengua."
El repte de trobar indrets on parlar català ha estat el motor per promoure una iniciativa que Bonilla creu necessària perquè fora de la feina és difícil trobar gent que parli català i reconeix que hi ha nuclis específics, però pocs."Visc a Ceret, a prop de la frontera. Soc mestra bilingüe en una escola on hi ha una filera on els alumnes fan la meitat d'aprenentatge en català i la meitat en francès. És un sistema públic on parlo en català la meitat del temps"
Una situació que es reprodueix a la Catalunya del Nord, i que va fer que la Plataforma mogués peça, com deia Domènech."Es tracta que la gent que sap català ho pugui fer normalment. Creem una seguretat lingüística, en un ambient festiu, i això dona seguretat, sobretot si és al voltant d'una cervesa, com ho fem." El coordinador de la Plataforma afegia que això només és l'espurna inicial per fer un munt d'altres coses per fer retrobar la gent de la Catalunya del Nord al voltant de la llengua catalana.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada