dimecres, 31 de juliol del 2019

Unitat Catalana presenta el projecte de passaport català

El partit nord-català vol la creació d’un passaport català. Una trentena de membres de la UC ja la tenen en possessió. "El que volem és la introducció d'un passaport català, d'El Pertús a Salses Aquest és l'objectiu de la proposta que farem, a partir de la primavera que ve, durant nou mesos de participació de la societat civil mitjançant debats ciutadans (tindran lloc de novembre de 2019 a març de 2020)", explica Jaume Roure, president icònic d'Unitat Catalana des de 2017. Aquest és el seu segon mandat, el primer va durar 2003 a 2013.

Una idea que fa uns quants anys que s’està fent camí a UC, de la qual una trentena de membres –entre ells Jaume Roure per descomptat– ja tenen en possessió aquest famós passaport de sang i or. "Pensem de nou, no és una idea boja", afirma el president, "per descomptat, som francesos, europeus i ciutadans del món, però també som catalans, pertanyem a un poble, a una comunitat i a una identitat. fort i comparteix un llenguatge comú. "

Tot i això, no nega voler fer el brunzit. Tampoc és contenta de donar impuls a allò que passa "al sud de Catalunya on dotze opositors polítics que esperen ser jutjats es podreixen a la presó durant dos anys, lluny dels seus familiars".

"Sempre hem lluitat per la llibertat d'expressió i de pensament, un dels pilars fonamentals de la democràcia, com les minories hongareses fora d'Hongria, els nord-irlandesos actuals. Com al Brexit o a la diàspora jueva internacional els membres de les quals poden obtenir la nacionalitat israeliana, el nostre objectiu és demanar com a dret constitucional la possibilitat als nord-catalans de disposar d’aquest passaport ".

Aquest document administratiu emès en principi pels Estats, Unitat Catalana vol convertir-lo en "un passaport per a la diàspora catalana al món i per als ciutadans de tots els països catalans (Països Catalans), Andorra i Alguer a Sardenya per tal de crear una xarxa nacional de solidaritat amb Catalunya ".

Mentrestant, Jaume Roure, de 75 anys convoca a una trobada als simpatitzants catalans el dimarts 20 d'agost a Prada de Conflent a la Universitat Catalana d'Estiu per presentar-los al programa per a les eleccions comunals (municipals) d'UC.

Comunicat d'Unitat Catalana (francès i català):

Pour un passeport catalan du Perthus jusqu' à Salses !
Le President de la Generalitat Quim Torra ainsi que Lluis Llach invitent les citoyens à jeter les bases de la Constitution catalane.
Tout le long des derniers neuf mois, cet organisme s'est chargé d'élaborer la méthodologie par laquelle doit permettre la participation de la société civile et comment se condensera et se synthétisera l'analyse permettant d'extraire les conclusions de cette consultation.
Ainsi, pour résumer, le relais passe maintenant à la consultation citoyenne.
A partir de ce mois de novembre et jusqu'en mars 2020 suivant des débats seront organisés sur l'ensemble du territoire catalan, ouverts aux citoyens catalans.
Au mois d'avril, d'ici 9 mois, les conclusions seront proposées au Parlement (de la Generalitat), de ce document l'assemblée pourra, si elle le considère ainsi, rédiger une Constitution Catalane.
Torra a invité «toute la société à y participer» parce que «personne ne peut empêcher que nous débattions comme nous voulons que soit la République Catalane».
Dés à présent, le conseil que chapeautait Llach est dissout, tel qu'il l'a lui même annoncé, afin d' orienter ses efforts à l'accompagnement de la procédure du débat.
Comme annoncé, une fois passé le cycle électoral, une campagne de communication publique débutera afin de présenter le projet, tant par l'intermédiaire des réseaux sociaux qu'au niveau de la rue à travers des journées territoriales de formation.
Qui pourra y participer et comment?
Suite aux neuf précédents premiers mois de travaux, se mettent en place ce qui a été baptisé «Enteses» et qui sont des plateformes d'entités qui devront coordonner les débats territoriaux et qui s'organiseront en groupe réduit d'une douzaine de personnes.

Unitat Catalana participera au projet avec comme finalité de demander comme droit constitutionnel la possibilité aux Nord Catalans d'obtenir un passeport Catalan.
Cette proposition n'a rien de farfelue, cette disposition existe par exemple pour les minorités hongroises hors Hongrie, pour les Irlandais du Nord et aussi pour tous les juifs du monde qui peuvent demander la nationalité israélienne.
Un passeport pour la diaspora catalane dans le monde et pour les citoyens de tous les Pays Catalans (Països Catalans), Andorre et l'Alguer créerai un réseau de solidarité nationale avec la Catalogne.
Rappelons que l'Espagne accorde la possibilité de la nationalité espagnole aux habitants de tous les pays d'Amérique Latine hispanophone, pourquoi Catalogne ne pourrai pas faire ce que d'autres font.
Voilà un nouveau projet d'Unitat Catalana pour les prochains mois.





Per un passaport català del Portús cap a Salses !
El Molt Honorable President Quim Torra i Lluis Llach conviden la ciutadania a posar les bases de la Constitució catalana
Al llarg dels últims nou mesos, aquest òrgan s'ha encarregat d'elaborar la metodologia a través de la qual s'ha de dur a terme aquesta participació de la societat civil i com aquesta anàlisi es condensarà, se sintetitzarà per extreure'n les conclusions. Resumint, doncs, en aquesta nova fase es passa el relleu a la ciutadania.
A partir de novembre i fins al març de 2020 s'organitzaran debats arreu del territori català oberts als ciutadans catalans. A l'abril, d'aquí a nou mesos, les conclusions s'entregaran al Parlament, un document a partir del qual la plana política podrà procedir, si així ho considera, a redactar una Constitució catalana. Torra ha convidat "tota la societat a participar-hi", perquè "ningú no ens pot impedir que debatem com volem que sigui la República Catalana". Des d'ara, el consell assessor que capitanejava Llach queda dissolt, tal com ha anunciat ell mateix, per dedicar els esforços a acompanyar aquest procés de debat.
Tal com s'havia anunciat, un cop superat el cicle electoral, s'encetarà una campanya de comunicació pública per presentar el projecte, tant als mitjans i les xarxes socials com a peu de carrer, a través de jornades formatives territorials.
Qui i com hi podrà participar?
Als debats hi podran participar els majors de 16 anys. Després d'aquests nou últims mesos de feina, ara comencen a crear-se el que s'ha batejat com a Enteses, que són plataformes d'entitats que hauran de coordinar els debats territorials, que s'organitzaran en grups reduïts d'una dotzena de persones.
Unitat catalana participarà al projecte amb la finalitat de demanar com a dret Constitucional la possibilitat pels Nord Catalans d'obtenir el Passaport Català.
No és pas cap proposició estrambòtica, ja existeix per les minories hongareses que tenen dret al passaport hongarès fins i tot quant són integrades en Estats no europeus. Existeix també pels Irlandesos del nord i tots els jueus del món poden demanar la nacionalitat Israeliana.
Un passaport per la diàspora catalana al món i pels ciutadans de tots els Països Catalans, Alguer i Andorra crearia també unes xarxes de solidaritat nacional amb Catalunya.
Recordem que Espanya dona la nacionalitat espanyola als pobles de l'Amèrica llatina hispanòfona, perquè Catalunya no podria fer el que poden fer els altres?
Serà un dels projectes d'Unitat pels pròxims mesos

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada